ההתלבטות
פתאום קם אדם בבוקר והוא מתלבט... קורה לא אחת, ששאלות לגבי מצבנו התעסוקתי מטרידות אותנו. האם אנו מתאימים לתחום אותו בחרנו ? האם להתחיל לחפש משרה אחרת ולתפוס את ג'וב החלומות שלנו, או, שמה כדאי להתאזר בסבלנות להמשיך בעיסוק הנוכחי ולחכות להזדמנות אחרת בעתיד? האם לבחור במשרה מעניינת יותר, אך מכניסה פחות ? או שמה לשים דגש דווקא על השכר ? איך תראה הקריירה שלנו בשנים הקרובות ? האם היא תהיה בסימן עליה או ירידה ? שאלות אלה ועוד רבות אחרות מטרידות אותנו במהלך הקריירה שלנו. ההתלבטות טבעית ומובנת, להחלטה זו יש השפעה רבה על חיינו בשנים הקרובות ואף מעבר להן. לכן, כדי שתוכל לענות על שאלות אלה באופן שקול וענייני אתה מוזמן לסייר במדריך של ג'וב פורטל, שיסייע לך לתכנן ולבחור קריירה מתאימה במסלול שמתאים לכישוריך וצרכיך.
למה כדאי לתכנן קריירה?
לעיתים אנו נקלעים לתפקיד מסוים, ללא תכנון מוגדר ונותנים לקריירה להתגלגל מאליה. קורה גם, ששיקולים של כדאיות כלכלית יכולים להטות את הבחירה לכיוון מסוים שלא בהכרח תואם את נטייתנו. חשוב להדגיש, שקריירה מוצלחת אינה נוטה להתפתח, "סתם במקרה", אלא, מדובר בבחירה מודעת ורצונית להתמקד בעיסוק מסוים, מבין מגוון עיסוקים אפשריים, ולהתמסר לתחום בו בחרנו בשנים הקרובות. במחקרים שונים נמצא שמי שעושה תכנון קריירה, מציב יעדי קריירה, בעל מודעות עצמית לגבי הכשרים והיכולות שלו סיכויו לפתח קריירה מצליחה ולהשתלב במשרה אטרקטיבית גדולים יותר ממי שאינו עושה תכנון כזה. כמובן, שלאילוצי הסביבה יש משקל, כמו למשל, עד כמה המקצוע אותו בחרנו נידרש בשוק העבודה, מאידך, רצון עז והליכה נחושה לקראת יעדי קריירה, תגביר בסופו של דבר את הסיכוי להשגתם ומימושם ויהיו התנאים הסביבתיים אשר יהיו. מסופר על קלינטון שעוד בילדותו, כאשר ביקר במשכנו של הנשיא קנדי החליט שהוא רוצה להיות נשיא ארה"ב. בהתאם לכך הוא ריכז את כל שאיפותיו ומאמציו בכל שלב משלבי חייו לקראת מטרה זו, שאותה בסופו של דבר השיג, אומנם, עם הרבה שערות לבנות וכל מיני פרשיות מביכות ברקע , אבל אין ספק, שלפחות אצלו, בענייני קריירה, אין דבר העומד בפני הרצון. להגיע לעמדה בכירה כזאת, אולי לא נצליח , אבל גם אם יש לנו שאיפות כמו להעפיל לתפקיד בכיר, יש צורך להתמודד באופן חיובי ובנחישות כדי להגיע ליעדי הקריירה שלנו.
תכנון ובחירת קריירה בארבעה שלבים
לפניך ארבעה שלבים לתכנון ובחירת קריירה מהזמין והפשוט ביותר למורכב ביותר. אם אתה מאלה, שיודעים את הכיוון התעסוקתי שלהם, אתה יכול להסתפק בשלב הראשון ואולי השני. אם אתה מהמתלבטים, מומלץ שתמשיך ותעבור הלאה לשלבים הבאים, עד שתגיע להחלטה מגובשת יותר. לאחר שעברת שלב אחד, או יותר מבין אלה המוצעים לך והחלטת מהו הכיוון התעסוקתי שלך, חפש בעזרת הכלים לחיפוש עבודה שעומדים לרשותך משרה מתאימה, שמתאימה להעדפותיך והפנה לשם את מאמצי השווק העצמי שלך. בכל מקרה, לפניך שאלון להכוון תעסוקתי ראשוני, שעשוי לסייע לבחירה של כיוון תעסוקתי online!
שלב - 1 התאמה לפי רמת העניין והצלחה בתחום
הרבה בעיות נגרמות בגלל בחירת קריירה לא נכונה והתעסקות בתחום שלא אוהבים לעשות. הדרך הפשוטה ופופולרית ביותר לבחירת קריירה הנה לבחור תחום בו אני מצליח, ולהתעסק במה שאני נהנה לעשות. באופן טבעי, יש לנו נטייה להתעסק במה שהם טובים ואוהבים ולהימנע מפעולות בהם אנו לא מצליחים ולא אוהבים. האידיאל הוא להפוך את התחביב שלנו לעבודה, אז נגלה התלהבות ומרץ במה שאנו עושים. אדיסון, הממציא הדגול, שנהג לשקוד על פיתוח המצאותיו יומם ולילה 18 , שעות ביממה, אמר פעם, "לא עבדתי בימי חיי ולו יום אחד", הוא פשוט אהב את מה שעשה ולא ראה טרחה בעיסוקו. לכן, אם עסקנו בעבר בפעילויות מסוימות שלהן נדרשות תכונות מתאימות, אהבנו לעשות אותן ועמדנו בהן בהצלחה, אזי כנראה יש לנו את התכונות והכישורים המתאימים לתפקיד. לדוגמא, אם מילאת בעבר תפקיד אחראי צוות, עשית אותו כראוי ונהנית להוביל ולהנהיג אנשים, אזי יש סיכוי רב שאתה מתאים לתפקידים ניהוליים. אבל, לעיתים התמונה יכולה להסתבך כי:
יתכן שאנו אוהבים משהו ואין לו ביקוש בשוק. (פילוסופיה הודית, תרבות שומרית וכדומה)
אנו לא בטוחים מה אנו רוצים לעשות, כי יש לנו מספר כיוונים אפשריים. ("אני יצירתי, ענייני, בעל כושר ניהולי גבוה, חוש אומנותי מפותח ואוהב בעלי חיים")
לא תמיד אנו מודעים לנטיות שלנו, כי אף פעם לא היתה לנו הזדמנות להביא אותם לידי ביטוי. (לדוגמא: יתכן שפקיד הבנק שלנו הוא בעל כישורים יזמיים, יצירתיים ופיתוחיים כמו של קובי אלכסנדר- מנכ"ל קומברס, אבל הוא לא מודע ומפתח את כישוריו, כי הוא חי בסביבה נחשלת, בה לא שלא מעודדת יצירתיות ויזמות ולא נדרש להוציא מהכוח אל הפועל כישורים אלה.)
אם זה המצב נדרשת בדיקה מעמיקה יותר , בעזרת הכלים הבאים.
שלב - 2 בדיקת התאמה בעזרת חוות דעת מחברים
לא תמיד אנו מודעים ליכולותינו האמיתיות, ויש צורך במישהו מבחוץ שישקף לנו זאת, אולי בגלל העובדה שאנו לא רואים את עצמנו. אנו מסוגלים לראות אחרים ולהעביר עליהם חוות דעת, די בקלות, מה שקשה לנו לעשות על עצמנו. לכן, חוות דעת מאדם אובייקטיבי שמכיר אותך יכולה להיות לך לעזר כדי לעמוד על כיוון תעסוקתי מתאים. לכן, פנה לשניים - שלושה חברים ובקש מהם, שיגידו לך בכנות מהם עשרת התכונות והכישורים הבולטים שלך - במה אתה חזק, מהתכונות והכישורים הבולטים ביותר לבולטים פחות. במקביל ערוך רשימה כזו בעצמך, לאחר שתקבל מהם את התשובות, השווה בין הרשימה שלך לרשימה שלהם. אתה יכול ללמוד רבות מבדיקה זו כמו: איזה תכונות הם ציינו שלא ציינת, תכונות שציינת והם לא, הבדלים בדרוג בין התכונות , כאלה שחשבת שאתה חזק בהם והם פחות וההפך. כך תוכל לקבל חוות עת נוספת בעזרתה תוכל לעמוד טוב יותר על הכיוון התעסוקתי שלך.
שלב - 3 התאמה מקצועית לפי טיפוס אישיותי - נטייה תעסוקתית
נטייה תעסוקתית קשורה לאישיות, אשר התפתחה במהלך שנות חיינו הראשונות ובאופן טבעי גורמת לנו, במידה ואנו בעלי נטייה טכנית לבחור תפקיד טכני ולא לעסוק בתחום אומנותי. זהו הגרעין הקשה שמשפיע על הבחירה המקצועית. בדוק לאיזה מששת טיפוסי האישיות שמופעים כאן אתה מתאים ביותר. כל טיפוס (HOLLAND) - אישיות מתאים לסביבה תעסוקתית שונה.
R ריאליסטי - בעל יכולות טכניות . נהנה לעבוד עם כלים ומכונות בעל גישה עניינית, ביצועית ומעשית לחיים. יציב רגשית, חומרני, ועסוק בהווה. ראיית עולם שלו אינה מסובכת, בעל ערכים מקובלים. דוגמאות :מהנדס אלקטרוניקה, מהנדס מכונות.
I חקרני - בעל כישורים מדעיים ומתמטיים, מעדיף להשתמש במילים רעיונות וסמלים כדי להתמודד עם מטלות יותר מאשר לפעול פיזית וחברתית. מעדיף לעסוק בבעיות תיאורטיות ובעל נטייה לתחום האקדמי המופשט. אינו רוצה מעורבות חברתית קרובה מידי רואה עצמו כאינטלקטואל, מופנם ובעל תמונת עולם מורכבת. דוגמאות : אקדמאי, איש מו"פ, מהנדס תוכנה.
E יזמי - בעל העדפה לתפקידים ניהוליים המעניקים כוח ואתגרים. הוא מתלהב, מוחצן, בעל כושר שכנוע, פרקטי ובעל העדפה לעבוד עם אנשים. דוגמאות : תפקידי ניהול ויזמות כמו: מנהל מכירות, מנהל מחלקת שווק.
C קונבנציונלי - בעל נטייה לעסוק בתחומי הארגון והמנהל והחשבונאות. בעל מחשבה פרקטית , דייקנות, התמדה ועקשנות מעדיף לעבוד לפי הוראות ברורות ומוגדרות היטב. בעל כושר חשבוני טוב יותר מכושר הוורבלי, מפוקח ויציב. מעדיף קשרים עם אנשים המוכרים לו היטב. דוגמאות : מנהל כספים, מנהלן.
A אומנותי - בעל העדפה לתחומים אומנותיים כמו מוזיקה, משחק ועיצוב. בעל - עולם פנימי עשיר ,ראייה מורכבת, כושר הבעה, מופנמות ומקוריות. בדרך כלל רגיש, מורד במוסכמות ואימפולסיבי. דוגמאות : צייר, אדריכל webmaster,
S חברתי - מעדיף תחומי עניין הקשורים לעבודה עם אנשים , בעל הבנה - פסיכולוגית, חברותי, קורא אנשים ובעל כושר ביטוי גבוה. מסתייע ברגשותיו ובאינטואיציה הגבוהה שלו להתמודד עם מטלות בין אישיות. דוגמאות : איש משאבי אנוש, משפטן .
בדרך כלל, יש בנו בדרך כלל טיפוס מרכזי אחד, אך אנו יכולים להכיל גם טיפוסים נוספים (בדרך כלל שניים) אשר נמצאים בזיקה לטיפוס הדומיננטי שבנו. לדוגמא, טיפוס ריאליסטי קרוב לחקרני במידה מסוימת וגם לטיפוס הקונבנציונלי , שסביר להניח שימצאו אצלו מאפיינים שלהם, אך מנוגד לחברתי שיבוא אצלו לידי ביטוי במידה פחותה. (יש גם אפשרות של קיום הסימולטני של נטיות מנוגדות בתוך תבנית הנטיות האישית)
שלב - 4 מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול? - שאיפה תעסוקתית
שאיפה תעסוקתית קשורה לצורך פנימי שלנו, למוטיב מרכזי בחיים, אשר מוליך לקראת יעדי הקריירה. זהו מרכיב דומיננטי ביותר בקביעת ועיצוב הקריירה שלנו. ראה איזה שאיפה תעסוקתית מבין הבאים מדבר אליך וחשוב לך ביותר, בעזרתו תמקד את החיפוש שלך באופן שמותאם יותר לאישיותך וצרכיך.
להלן דוגמאות:
אוטונומיה - צורך להשתחרר מאילוצים ארגוניים מתוך רצון להביא לידי ביטוי יכולות וכישורים באופן עצמאי ללא מחויבות ארוכת טווח וללא התקשרות, אשר מגבילה את חופש הפעולה של הפרט.
שרות - העדפת תפקידים הקשורים לשרות לזולת. מתן סיוע, תמיכה וקשב, נכונות להיות זמין , לתרום, לגלות אכפתיות ומעורבות לקשייהם של אחרים.
בטחון - צורך בייצוב קריירה תוך התקשרות ארוכת טווח לארגון אחד או לעיסוק אחד. המוטיב העיקרי הינו שמירת הקיים והימנעות מהרפתקאות מיותרות ואי וודאות. תחום שהופך קשה לעגינה בגלל השינויים והדינמיקה הטכנולוגית והכלכלית שאנו חווים.
צמיחה - צורך חזק בגדילה התפתחות, הפעלת מגוון כישורים, אפילו על חשבון סטטוס וקביעות, שימת דגש על תפקידים אשר יתרמו ליצירתיות ולפיתוח אישי.
סטטוס - העדפת תפקידים המאפשרים הבלטת סטטוס גבוה, חיפוש סממני מעמד, כוח, יוקרה והשפעה לשם קדום אישי.
שאיפה תעסוקתית ניתן לשנות כל מספר שנים, מה שקורה בסופו של דבר שמטלות, אתגרים וערכים של תקופת זמן אחת ממצים את עצמם ואז אנו מתפנים למטלות ואתגרים חדשים.
אז לסיכום:
קריירה הינה משימה שדורשת ערנות, מודעות ותכנון קריירה תוך הצבת יעדי קריירה מוגדרים.
נחישות, אורך רוח ודבקות ביעדי קריירה יגבירו את הסיכוי למימושם.
התאמה לתחום עיסוק פירושה: לעשות משהו שאנו אוהבים והיינו עושים אותו גם אם לא היו משלמים לנו עבורו.
ישנם שישה טיפוסי אישיות ואנו משתייכים לאחד מהם או יותר, לכל טיפוס אישיות מתאים פרופיל תעסוקה שונה.
ישנם חמישה עוגנים, שלפי אחד או יותר מהם אנו מעצבים את הקריירה שלנו וכך מממשים את מה שאנו רוצים להיות. זהו מנוע רב עוצמה שיכול הניע אותנו לכיוון הקריירה הרצויה.
מאמר רלוונטי: "איזו עבודה מתאימה לי"