לא מעט עובדים נאלצים לחפש מקום עבודה חדש בימים אלה ונקלעים למשבר קריירה, בשל המשבר שפוקד כעת את ענף ההיי-טק בארץ ובעולם. מכל מקום, משבר קריירה מהווה הזדמנות טובה כדי לבדוק אם אנו באמת אוהבים את מה שאנו עושים, ואם התפקיד האחרון מתאים לנו ואנו שואבים ממנו סיפוק, או שנקלענו אליו מכורח האינרציה. זוהי הזדמנות לעמוד על אישיותנו ונטייתנו. כל עוד היינו על דרך סלולה, לא היה מקום לשאול על התאמה כזו, אולם כעת אנו מצויים בצומת קריירה ולכן זה זמן מתאים לעשות חושבים לגבי עתידנו התעסוקתי.
בכל מקרה, אם נחליט בסופו של דבר להמשיך לחרוש בתלם שסללנו עד כה , לפחות נהייה בטוחים יותר בהחלטתנו שנעשתה לאחר בדיקה וחשיבה רצינית.
יתכן, שהיגיע הזמן לפתח כיוון שונה בקריירה שלנו , להתפתח לתחומים שנטינו להזניח מכורח אילוצים שונים וזה הזמן לתת להם ביטוי הולם. אולי מתחבאים בנו כישורים ותכונות שהכנסנו לארון וזה הזמן לאוורר אותן ולבדוק את טיבן.
אכן , תוחלת החיים המתארכת מאפשרת לנו לשנות כיוון בשלב מסוים בחיים ואז לפתח משהו אחר ושונה ממה שעשינו.
יחד עם זאת הזמן , בניגוד לאיזה תחושה שרווחת (באופן טיבעי, אחרת היה קשה לחיות) שזמן הוא מעין משאב אין סופי ולכן אפשר לחכות ולחכות עם השאיפות האחרות שלנו, מסתבר באופן די מפתיע שהזמן הוא נתון ומוקצב. אם נחשוב בצורה כזו, הדבר יכול לסייע לנו לא ל"פספס את הרכבת" ולגלות, שמאוחר מידי לעשות שינוי ושלא נערכנו מספיק. משבר יכול להיות טריגר מספיק טוב לחשיבה ברוח זו, שכן שינוי חיצוני כמו פיטורין או תחושת מחנק ותקיעות במקום עבודה נוכחי יכולה לאותת לבדיקה ברמה פנימית ואישית.
בדיקה כזו שתעשה בכוחות עצמנו או בעזרת ג'וב פורטל , או בעזרת איש מקצוע תסייע לנו לעמוד על התאמתנו לתפקיד, אליו נמקד מאמצים בשלב הבא של הקריירה שלנו.
אם נחליט לעמוד על הנטייה המקצועית בעזרת איש מקצוע, אזי נגלה שאנו שייכים לאחד או יותר מהטיפוסים הבאים:
R - ריאליסטי - בעל יכולות טכניות . נהנה לעבוד עם כלים ומכונות בעל גישה עניינית, ביצועית ומעשית לחיים. יציב רגשית, חומרני, ועסוק בהווה. ראיית עולם שלו אינה מסובכת, בעל ערכים מקובלים ואינו מגלה התעניינות ורגישות יתר לזולת.
דוגמאות :מכונאי, טייס, מפקח בנייה.
I חקרני - בעל כישורים מדעיים ומתמטיים, מעדיף להשתמש במילים רעיונות וסמלים כדי להתמודד עם מטלות יותר מאשר לפעול פיזית וחברתית.
מעדיף לעסוק בבעיות תיאורטיות ובעל נטייה לתחום האקדמי המופשט. אינו רוצה מעורבות חברתית קרובה מידי רואה עצמו כאינטלקטואל, מופנם ובעל תמונת עולם מורכבת.
דוגמאות : אקדמאי, איש מו"פ, מהנדס תוכנה
E - יזמי - בעל העדפה לתפקידים ניהוליים המעניקים כוח ואתגרים. הוא מתלהב, מוחצן, בעל כושר שכנוע, פרקטי ובעל העדפה לעבוד עם אנשים.
דוגמאות : תפקידי ניהול ויזמות כמו: מנהל מכירות, מנהל מחלקת שווק.
C - קונבנציונלי - בעל נטייה לעסוק בתחומי הארגון והמנהל והחשבונאות. בעל מחשבה פרקטית , דייקנות, התמדה ועקשנות מעדיף לעבוד לפי הוראות ברורות ומוגדרות היטב. בעל כושר חשבוני טוב יותר מכושר הוורבלי, מפוקח ויציב. מעדיף קשרים עם אנשים המוכרים לו היטב.
דוגמאות : מנהל חשבונות, מנהלן, פקיד בנק
A - אומנותי - בעל העדפה לתחומים אומנותיים כמו מוזיקה, משחק ועיצוב. בעל עולם פנימי עשיר ,ראייה מורכבת, כושר הבעה, מופנמות ומקוריות. בדרך כלל רגיש, מורד במוסכמות ואימפולסיבי.
דוגמאות : שחקן, צייר, אדריכל
S - חברתי - מעדיף תחומי עניין הקשורים לעבודה עם אנשים , בעל הבנה פסיכולוגית, חברותי, קורא אנשים ובעל כושר ביטוי גבוה. מסתייע ברגשותיו ובאינטואיציה הגבוהה שלו להתמודד עם מטלות בין אישיות.
דוגמאות : עיתונאי, פסיכולוג, מורה, עורך דין
הקוראים ייווכחו למצוא עצמם באחת הקטגוריות הללו, אך, סביר שימצאו קטגוריות נוספות שמתאימות להם. בהתאם לכך, טען חוקר בשם הולנד הוגה הקלסיפיקציה הזו שיש בנו בדרך כלל טיפוס מרכזי אחד, אך אנו יכולים להכיל גם טיפוסים נוספים (בדרך כלל שניים) אשר נמצאים בזיקה לטיפוס הדומיננטי שבנו. לדוגמא, טיפוס ריאליסטי קרוב לחקרני במידה מסוימת וגם לטיפוס הקונבנציונלי , שסביר להניח שימצאו אצלו מאפיינים שלהם, אך מנוגד לחברתי שיבוא אצלו לידי ביטוי במידה פחותה. אם לאחר הבדיקה הזו גילינו שאנו עוסקים בתחום שלא הולם את אישיותנו, ניתן לשקול שינוי קריירה, אבל לא בהכרח ניתן להתחיל בצעד קטן ולראות לאן הדברים מתפתחים. לדוגמא, אין הכוונה בהכרח, שמהנדס תוכנה יחליט פתאום שהוא הולך לעסוק בגידול ירקות אורגניים בערבות הנגב, או שאשת שווק תתחיל ללמוד נגרות, אבל גם שינוי קטן, כמו החלטה להצטרף לקורס שלא קשור באופן ישיר לתחום העיסוק, או להשקיע יותר במשפחה הם צעדים חיוביים בנושא.