לאחרונה הופנתה אלי השאלה הבאה:
"אני איש היי-טק שעובד הרבה מאוד שעות, פרויקט רודף פרויקט, ואני נתון ללחצים גבוהים. לאחרונה אני חש עייפות רבה, חוסר ריכוז וכאבי ראש. הגעתי למסקנה שהייתי רוצה לעשות משהו עבור עצמי, להרגיש יותר טוב מבחינה גופנית ונפשית. פניתי לרופא והוא היציע לי כדורים, אותם אני לא שש לבלוע. האם תוכל להמליץ לי על תרגול, או טכניקה כל שהיא בה אוכל להיעזר?."
ובכן, ישנם מספר טכניקות מצוינות למטרה זו, שבעזרתן ניתן לשפר את המצב הגופני, הבריאות, ההרגשה, הריכוז ולחוש נינוחים ובריאים יותר. להלן מספר טכניקות מומלצות שכדאי לנסות ושיכולות לתרום לתוצאות רצויות.
לעשות טאי - צ'י
"שקט כמו ההר, זורם כמו הנהר הגדול" מעידים עליו הסינים וכן מספר הולך וגדל של תלמידים בארץ. אולי נתקלתם בהם בגנים ציבוריים, או על חוף הים עוסקים בתרגילי תנועה איטיים והרמוניים, שנראים מעין ריקוד בהילוך איטי. מדובר בתרגול שיטת טאי צ'י בה המתרגל מתנסה בסדרה של תנועות מגוונת והרמונית המתורגלת באופן אישי וללא מאמץ.
בפי אומני הלחימה הקדומים ביפן היתה שגורה האמרה " מיזו נו קוקורו" שפרושה התודעה כמוה כמים. יש להרגיע את התודעה כמים שקטים. כמו שמים שקטים משקפים במדויק את מה שנמצא סביבם, גם תודעה שקטה תוכל לקלוט ולהבין את כוונות ופעולות התוקף ולאפשר תגובה תואמת ושקולה.
הטאי -צ'י צ'ואן שנקראת בקיצור טאי- צ'י התפתח מהטאואיזם שמדגיש את עיקרון פעילות הרמונית עם הטבע. הוא נחשב לאומנות לחימה רכה בניגוד לקרובי משפחתו, קרטה ושיטות לחימה קשות אחרות.
בשיטה זו המשלבת אלמנטים פילוסופיים ורפואיים לא מפעילים כוח כנגד כוח כמו בשיטות הקשות, אלא נעזרים בכוח שמפעיל התוקף כנגדו. זאת באמצעות יציבה נכונה, הרפית הגוף, התחמקות הצידה , פיתוח רגישות פנימית והתרכזות במרכז האנרגיה שממוקם באזור הבטן התחתונה. השיטה כוללת גם קÈאטÈה, התבוננות פנימית, מדיטציה בתנועה שמתורגלת בסדרת תנועות שמתורגלות באיטיות בקצב מתון תוך שילוב טבעי של נשימה איטית ושקטה ומודעות פנימית וכך משרות שלווה פנימית ורוגע.
שיטת פלדנקרייז
נקראת על שם אבי השיטה משה פלדנקרייז, ישראלי שפעל בארץ בשנות ה- 50 וידוע כמי שהעמיד על הראש את ראש הממשלה בזמנו דוד בן גוריון. לפני שעסק בשיטות לשכלול היכולת, כפי שקרא להם, היה מהנדס ועיסוקו הקודם ניכר בגישתו האנליטית והפרגמטית . הוא הפיץ את שיטתו בקרב דור של מורים שעוסקים בתחום ומלמדים את שיטתו ברחבי הארץ.
השיטה מבוססת על עקרונות של תנועה מודעת במרחב ויציבה נכונה . פלדנקרייז הושפע משיטות כמו יוגה וג'ודו מהם למד על חשיבות תנועה, תרגילי נשימה ויציבה. לדעתו דפוסי תנועה ויציבה הם ביטוי לאישיות ומקפלים בתוכם התנסויות שליליות, טראומות, ורגשות שליליים שהודחקו וישפיעו לרעה על מצב היציבה , שרירי השלד והתנועה.
בהתאם לכך פירק פלדנקרייז תנועות גוף שונות למרכיביהם תוך התחקות אחר המנגנונים הפיזיולוגיים שעומדים מאחוריהם והשפעתם על המתאמן. התרגול נעשה תוך עבודה איטית, מודעת וזורמת של סוג תנועה מסוים. עם הזמן מתפתחת מודעות גופנית תוך שיפור יציבה והרגלי תנועה, שאמורה לדעת פלדנקרייז לתרום לשכלול היכולת וצמיחה אישית.
לעסות - שיאצו
ידוע, שלמגע אוהב ותומך מילדות יש קשר להתפתחות פיסית ורגשית טובה של תינוקות וילדים. המגע יוצר תקשורת, תומך ומחזק ויכול להקל מתח . המגע מזרים אנרגיה מאדם למשנהו ויש לו יישומים תירפויטים בטכניקות מגע ועיסוי שונות כמו בשיאצו.
דרך השיאצו אנו נחשפים לעולם של מגע תומך ואמפתי. בשיאצו משווים את המגע למגע של אם אוהבת. מסתבר, שיש שיטות מגע תומך ומחזק ללא קונוטציות מיניות. פירושה המילולי של שיאצו ביפנית היא לחיצת אצבע. ובמובן רחב יותר תקשורת באמצעות מגע וטיפול דרכו ניתן להשפיע על המטופל הרגשתו ואיכות בריאותו.
השיטה כוללת לחיצות, מתיחות, הנחת משקל גוף המטפל על אזורים שונים בגוף המטופל. הטיפול מתרכז בערוצים הנקראים מרידיאנים, שבהם לפי הרפואה הסינית זורמת אנרגית החיים הקרויה צ'י . הטיפול צריך להיעשות ללא מאמץ, תוך כדי ריכוז בבטן התחתונה ( HARA ביפנית) . השיאצו משפר את זרימת הצ'י במרידיאנים ובכך משפר את החיוניות הגופנית.
להתנסות ביוגה
היוגה שמקורה בהודו הינה טכניקה עתיקת יומין אשר בגלגולה המערבי מוכרת לנו בתנוחות הגמישות האקרובטיות. למעשה מדובר בתפיסת חיים כוללת , שיטה סדורה שמכילה פילוסופיה, פרקטיקה מעשית ואורח חיים.
שיעורי היוגה בארץ הנם למעשה האטה יוגה (Hatha Yoga) שכוללת את תנוחות היוגה המוכרות, תרגילים, תרגילי נשימה ועוד.
היוגה מסייעת לאיזון גופני ונפשי ומאפשרת לחוות תחושות בסיסיות וטבעיות שנמנעות מאתנו בגלל אורח החיים המודרני ומאפשרת לנו לכוון כראוי את הכלי הבסיסי ביותר שלנו את גופנו-עצמיותנו.
לתנוחות היוגה מתלוות תחושות של הרפיה ונינוחות והן מסייעות לזרימה טובה של הדם ובחילוף חומרים תקין. התרגילים משפיעים גם על מערכות פנימיות כמו מערכת הנשימה, עיכול ועצבים . התנוחות מעסות בעדינות שרירים, משחררות מפרקים וכך תורמות לשרירי השלד וליציבה נכונה. נמצא שאימוני היוגה משפרים את השליטה העצמית והם מסייעים בהפחתת רמות חרדה. שיעור יוגה קלאסי מורכב מהרפיה, תרגילי נשימה, תרגילים בתנועה לשחרור , תנוחות והרפיה עמוקה בסוף השיעור, אך ישנם הרבה וריאציות של מהלך זה בהתאם למורה ושיטת היוגה המסוימת אותה למד.
אם תשאלו אותי באיזה מהשיטות הללו לבחור, אומר שלא משנה מה בוחרים העיקר לעשות, לגשת לאימון לתרגל ולראות איך התרגול משפיע עלינו. אם מרגישים שזה לא מתאים ממשיכים הלאה ומנסים שיטה אחרת. אם מתחברים לשיטה, חווים השפעות חיוביות -יופי, סימן שזה מתאים לנו ואז ממשיכים לתרגל באופן סדיר ובסוף מגלים שלא יכולים בלי זה.
ראו הוזהרתם.
תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות
למאמר זה התקבלה תגובה אחת
למאמר זה לא התקבלו תגובות