"תלמדו מהטווסים" - שווק עצמי בתהליך חיפוש עבודה

Essay Body

-

חיפוש עבודה מצריך השקעה לא מבוטלת של זמן ואנרגיה. זהו הזמן המתאים להפגין מוטיבציה וערנות, להבליט את היתרונות האישיים מול מעסיקים כדי להגדיל את הסיכויים להתקבל למשרה הולמת מבחינת עיניין ושכר.
אם אנו עוסקים בתחום בו רמת הביקוש לעובדים, נכון להיום, יחסית נמוכה כמו בתחומי שווק, שרות ואדמיניסטרציה, הצורך לבלוט לעומת יתר המועמדים מקבל משנה חשיבות ולכן, במקרה זה, לשווק נכון יש חשיבות מיוחדת בתהליך חיפוש עבודה, וכדאי להשקיע ולעשות מאמצים בהתאם.
צפייה בתוכנית טבע בערוץ המדע עשויה להכניס אותנו ל-
MOOD המתאים לשווק עצמי. טווסים מתקשטים בנוצות צבעוניות, גורילות מנפחות את החזה וציפורים מצחצחות את גרונם ברון, וכל זאת כדי למשוך את תשומת לב בת/בן הזוג אחריו הם מחזרים.
המסקנה המתבקשת מהדוגמאות הנטורליסטיות הללו למחפש העבודה, שמחזר אחרי המעסיק היא, שאין זה זמן לביישנות , או צניעות יתרה. התהליך הזה דורש מידה של הבלטה עצמית, של ייפוי "הסחורה" האישית כדי לעשות את הרושם המתאים על המעסיק.
כלל ראשון , בשוק העבודה היום, עוד לפני שפותחים במאמצי השווק הינו להיות "היד על הדופק", ולבדוק כמה אני שווה היום? כמה אהיה שווה בעוד כך וכך שנים?ומה בכלל מה קורה בשוק המשרות? חוסר בדיקה, כתוצאה מחוסר עירנות וקפיאה על השמרים עלול לגרום לדריכה במקום שמשמעותה, כמו בסיפור של עליסה נסיגה לאחור, במיוחד כאשר מדובר בשוק דינמי, תחרותי ונתון לשינויים כפי שהוא היום.
לכן, עדיף לחפש משרה בזמן שעובדים, אז השווק העצמי נעשה בצורה בוטחת והחיפוש נעשה מעמדת נוחה ולא לחוצה. הדבר יקרין החוצה ומעסיק יחוש שלפניו ניצב מי שאלטרנטיבות נוספות פרושות בפניו. אם נתפתה ונישמע לעצות מסוג "חיפוש עבודה לוקח הרבה זמן ולכן צריך להקדיש לו משרה מלאה". שכרנו עלול לצאת בהפסדנו, שכן הימצאות מחוץ למעגל העבודה עלולה , ככל שהזמן עובר, ליצור לחץ לקבל הצעה מעמדת נחיתות מבחינה כלכלית ומקצועית, והתפשרות על משרה שלא היינו אפילו שוקלים בתקופת תעסוקה.
כלל ידוע הוא שמעסיק יעדיף את העובד הקשה להשגה, ויסתייג ממועמד חסר אונים שמנסה למצוא אצלו חוף מבטחים. אם תבליט את האלטרנטיבות שיש לך ("במקום העבודה הנוכחי מתים שאני יישאר") הוא כבר יחפש אותך.
כמובן, כל הנאמר לעיל , רלוונטי למי שעבר תקופת הבשלה בעיסוק בתפקיד מסוים לאורך תקופה משמעותית ומעוניין להתקדם. בנוסף, יש לקחת מקדם זהירות לגבי האפשרות ,שהמעסיק הנוכחי עלול לדעת על מאמצי החיפוש, מה שעלול להשאיר אותך קרח מכאן ומכאן במיוחד בתקופה זו שבה היצע המשרות אינו רב.

מה יש לי להציע?

יש אומרים "קשה באימונים - קל בקרב" במקרה שלנו מסתבר שקשה באימונים (הכנות לקראת המפגש עם המעסיק) וקשה גם בקרב ( ראיון, בחינות) . אבל, כדי שתהיה לך הזדמנות להגיע ל"שדה המערכה", לראיון או לבחינה, לבלוט כראוי ולהשיב את התשובות המתאימות , יש צורך בהכנה מתאימה.
ראשית, חשוב ורשום לעצמך:

  -  איזו עבודה מתאימה לי? מה הכיוון התעסוקתי המתאים לי ביותר, מבין מגוון האפשרויות שיש בשוק בו אוכל להביא לידי   ביטוי את יכולותי , כישורי ונטיותי בצורה הטובה ביותר.

   -  מה בעצם יש לי להציע? מה אני רוצה להבליט בתהליך קבלה לעבודה באמצעות קורות החיים, בראיון ובבחינות.
  -  מה רמת הידע שלי? - דוגמא: ידע מסוים בפיתוח תוכנה , ידע בעיצוב אתרים באינטרנט , מומחיות ביעוץ שווקי וכו.
  -  איזה כישורים מיוחדים יש לי?- דוגמא: יכולת ניהולית, יכולת ארגון, כושר אנליטי.
  -  מה הניסיון הרלוונטי אותו אני מביא איתי למשרה החדשה? דוגמא: ניסיון של שנתיים בהקמת מערכות תקשורת, ניסיון של 5 שנים בשיווק מוצרים בתחום הטלקום.
  -  מהם תכונות אופי שמייחדים אותי ? דוגמא: אמינות ויושר, דייקנות, דינמיות.
  -  מה אני רוצה להשיג בתמורה ? גובה שכר, קידום, יותר עניין בעבודה, עבודה שקרובה למקום מגורי.
  -  הערך את המטען שאתה מביא אתך מול מה שאתה רוצה להשיג ובדוק אם דרישותיך מוגזמות, ריאליות או שמה נמוכות מידי. מכונים שונים ואתרי אינטרנט המתמחים בתחום תעסוקה יספקו מידע על רמות שכר עדכניות לפי מקצוע וותק.

בנוסף, חשוב רגע, מה יש בך שיכול לענות על צורכי המעסיק הפוטנציאלי ולגרום לו להחליט, שדווקא אתה, מבין כל המועמדים שפנו אליו, מתאים לו ביותר ועונה על ציפיותיו. נסה לחשוב בכובע של המעסיק ,שכידוע אינו מוצא את שקליו לחינם, איזה תכונות , כישורים וניסיון יש בך, שיהפכו אותך ל מועמד רצוי מבחינתו.

מה לעשות עם החסרונות?
לבסוף, ערוך רשימה של יתרונות וחסרונות שלך , חשוב איך אתה מתכוון להבליט את הצדדים החזקים שלך וכיצד אתה מתכוון להתמודד עם חסרונותיך ולהאיר אותם בצורה חיובית ( כי הרי ידוע שאף אחד לא מושלם).
הדבר חיוני בעיקר כשתישאל את השאלה המביכה : אז מה החסרונות שלך ?
לשם כך רצוי לאמץ את העצה הותיקה - "להפוך את הלימון ללימונדה".
לדוגמא, אלה מבינינו, שסובלים מהססנות יתרה ובקושי לקבל החלטות, יציינו לעצמם שהם שקולים וחושבים על תוצאות מעשיהם , וכך התכונה הבעייתית הופכת לחיובית. כאשר ילחצו אל הקיר בנושא התכונה השלילית יאמרו, שלעיתים (בגלל התכונה החיובית שציינו) הדבר מאט את קצב עבודתם, אבל בטווח הארוך הארגון יוצא נשכר מכך מכיוון שהוא לא נוטה להיקלע להרפתקאות מיותרות.
טיפוס קופצני ואימפולסיבי יכול להעביר מסר מסוג "אני ספונטני ולא מסתיר את דעותי, לא תמיד אוהבים שאני אומר את האמת בפנים, אבל חשוב לי להעמיד דברים על דיוקם" לשב"כ אולי הוא לא יתקבל אבל יש מספיק חברות שיחיו בשלום עם תכונה זו.
יחד עם זאת, אין להגזים בתאור הכישורים והיכולות עד כדי הצגת מצג שווא. אולי תוכל בגישה זו להיכנס בשערי הארגון. אולם, אתה עשוי למצוא את עצמך בתפקיד שלא למידותך ולהיפלט לאחר תקופה קצרה.
מכאן, עליך להתארגן בהתאם בכל הנוגע לכתיבת קורות חיים אטרקטיביים  , הופעה נאה והתנהגות מתאימה בראיון  ובבחינה כדי שתוכל לייצג את עצמך באופן אטרקטיבי מול המעסיק.

 

 

 

תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות למאמר זה התקבלה תגובה אחת למאמר זה לא התקבלו תגובות