התאמה מקצועית היא סוגיה שיכולה ללוות אותנו כל החיים. האם אנו באמת עושים את מה שאנו הכי מוכשרים לעשות. האם אנו בכלל מתאימים לתחום המקצועי אותו בחרנו, שמה אנו מתבזבזים ולא ממצים את הפוטנציאל שגלום בנו.
לדעת הולנד (HOLLAND), חוקר ידוע וותיק מאוד בתחום זה, בחירה מקצועית משקפת את מאפייני האישיות העיקריים של הפרט ואת הדימוי העצמי שלו. מדובר בהעדפה מקצועית אשר רואה בבחירה זו כבדרך חיים ומשקפת את היכולת, האישיות, הידע כמו גם את הדימוי העצמי של הפרט.
לפי הולנד ניתן לסווג את כלל הפרטים לשישה טיפוסי אישיות לכל טיפוס אישיות מקבץ של תכונות אופייניות וכל טיפוס מתאים לסביבה תעסוקתית שונה. התאמה בין הדפוס האישיותי לתפקיד תניב שביעות רצון מהעבודה, ביצועים טובים ויציבות בתפקיד.
הטיפוסים לפי הולנד הם:
R - ריאליסטי - בעל יכולות טכניות . נהנה לעבוד עם כלים ומכונות בעל גישה עניינית, ביצועית ומעשית לחיים. יציב רגשית, חומרני, ועסוק בהווה. ראיית עולם שלו אינה מסובכת, בעל ערכים מקובלים ואינו מגלה התעניינות ורגישות יתר לזולת.
דוגמאות :מהנדס, טייס, מפקח בנייה.
I - חקרני - בעל כישורים מדעיים ומתמטיים, מעדיף להשתמש במילים, רעיונות וסמלים כדי להתמודד עם מטלות יותר מאשר לפעול פיזית וחברתית.
מעדיף לעסוק בבעיות תיאורטיות ובעל נטייה לתחום האקדמי המופשט. אינו רוצה מעורבות חברתית קרובה מידי רואה עצמו כאינטלקטואל, מופנם ובעל תמונת עולם מורכבת.
דוגמאות : אקדמאי, חוקר
E - יזמי - בעל העדפה לתפקידים ניהוליים המעניקים כוח ואתגרים. הוא מתלהב, מוחצן, בעל כושר שכנוע, פרקטי ובעל העדפה לעבוד עם אנשים.
דוגמאות : תפקידי ניהול ויזמות כמו: מנהל מכירות, מנהל מחלקת שווק.
C - קונבנציונלי - בעל נטייה לעסוק בתחומי הארגון והמנהל והחשבונאות. בעל מחשבה פרקטית , דייקנות, התמדה ועקשנות מעדיף לעבוד לפי הוראות ברורות ומוגדרות היטב. בעל כושר חשבוני טוב יותר מכושר הוורבלי, מפוקח ויציב. מעדיף קשרים עם אנשים המוכרים לו היטב.
דוגמאות : מנהל חשבונות, מנהלן, פקיד בנק
A - אומנותי - בעל העדפה לתחומים אומנותיים כמו מוזיקה, משחק ועיצוב. בעל עולם פנימי עשיר ,ראייה מורכבת, כושר הבעה, מופנמות ומקוריות. בדרך כלל רגיש, מורד במוסכמות ואימפולסיבי.
דוגמאות : שחקן, צייר, אדריכל
S - חברתי - מעדיף תחומי עניין הקשורים לעבודה עם אנשים , בעל הבנה פסיכולוגית, חברותי, קורא אנשים ובעל כושר ביטוי גבוה. מסתייע ברגשותיו ובאינטואיציה הגבוהה שלו להתמודד עם מטלות בין אישיות.
דוגמאות : עיתונאי, פסיכולוג, מורה, עורך דין
הקוראים ייווכחו למצוא עצמם באחת הקטגוריות הללו, אך, סביר שימצאו קטגוריות נוספות שמתאימות להם. בהתאם לכך, טען הולנד שיש בנו בדרך כלל טיפוס מרכזי אחד, אך אנו יכולים להכיל גם טיפוסים נוספים (בדרך כלל שניים) אשר נמצאים בזיקה לטיפוס הדומיננטי שבנו. לדוגמא, טיפוס ריאליסטי קרוב לחקרני במידה מסוימת וגם לטיפוס הקונבנציונלי , שסביר להניח שימצאו אצלו מאפיינים שלהם, אך מנוגד לחברתי שיבוא אצלו לידי ביטוי במידה פחותה.
(כדי לסבך מעט את התמונה, ולהתאים אותה למציאות האישיותית המורכבת שלנו הולנד מתאר את אפשרות קיומן הסימולטני של נטיות מנוגדות בתוך תבנית הנטיות האישית.)
נטייה תעסוקתית זו קשורה ליכולות של האדם , למבנהו הגנטי ולאישיותו אשר התפתחה במהלך שנות חייו הראשונות ובאופן טבעי גורמת לאדם בעל נטייה טכנית לבחור התפקיד טכני ולא לעסוק בתחום אומנותי. זהו הגרעין הקשה שמשפיע על הבחירה המקצועית.
מכאן שכדי לדעת למה באמת אנו מתאימים אנו צריכים לעמוד על מאפייני האישיות שלנו ולאחר מכן לפנות לתחום שהולם אותנו ביותר.