ראיון קבלה לעבודה הינו אחד הכלים הנפוצים והחשובים ביותר, שעומדים לרשותך כמעסיק לבדיקת התאמתו של המועמד לתפקיד. זהו מפגש בלתי אמצעי, שבו תנסה לעמוד על קנקנו של המועמד, אישיותו, כישוריו, התנהגותו, נטיותיו ושאיפותיו. ניסיון בביצוע ראיונות ( תלוי בך) והדרכה מתאימה (תלוי בנו) יהפכו את הראיון למקצועי ובר תוקף גבוה.
באמצעות הראיון תוכל לערוך בדיקת ציפיות הדדית: האם המועמד עומד בציפיותיך והאם המשרה תואמת לציפיות המועמד. במפגש זה עליך לקלוט מסרים מילוליים ובלתי מילוליים של המרואיין, וכך בעזרת מכלול המידע והרשמים שתקבל תוכל לקבוע אם המועמד מתאים לתפקיד המוצע.
רצוי שהראיון יהיה חלק מתהליך מיון כולל, שיכלול בנוסף, לפי הצורך, בחינות במכון מיון, מבחנים מקצועיים, בדיקת ממליצים ועוד.
כדי לקבל תוצאות טובות מהראיון, רצוי לבצע אותו על ידי מספר אנשים, ביחד או לחוד, תמיד טוב שיש עין נוספת, שבוחנת את המועמד מזוית שונה ויכולה לגלות דברים, שאולי פיספסנו במהלך הראיון.
אם מדובר בתפקיד, שדורש מיומנות טכנית (הנדסה, מערכות מידע) יכול לראיין קודם המנהל המקצועי, כדי לעמוד על היכולת המקצועית ועל הכימיה עם המועמד ולאחר מכן מנהל משאבי אנוש, שיעמוד על אישיותו והתאמתו של המועמד לארגון.
בתפקידים שאינם דורשים ידע טכני מיוחד, כמו אדמיניסטרציה ושיווק התהליך יכול להיות הפוך.
ראיון משותף של מנהל משאבי אנוש ומנהל מקצועי יכול לבוא בחשבון, והוא דורש תאום ושיתוף פעולה בינהם, כדי שהראיון יהיה יעיל ושיזרום בצורה טובה.
אולם, יש להיות ערים לעובדה שחלק מהמועמדים נלחצים מסיטואציה זו מכיוון שהם רגילים לראיון של "אחד על אחד". מה גם, שבראיון משותף הולכת לאיבוד ההזדמנות לראות מועמד כעבור זמן מה ומזווית שונה, יתכן גם, ששני מראיינים עשויים הגיע לקונצנזוס בראיון משותף, שעלול להיות מוטעה.
הכנות לראיון
כדי שתערוך ראיון מקצועי ותקף עליך להכין את עצמך מראש. בעזרת הכנה טובה תוכל להכיר טוב יותר את המועמד ולבדוק באופן יסודי את טיב התאמתו למשרה.
- הכר את התפקיד - בצע ניתוח תפקיד. הגדר לעצמך מהם הכישורים, התכונות, הידע, וההשכלה הנדרשים לביצוע מוצלח של התפקיד. כדאי למקד את הראיון בעזרת טופס תאור וניתוח התפקיד שמילאנו כבר. בעזרתו נדע להבחין בין עיקר לטפל, ונתמקד בקריטריונים הרלוונטים להצלחה בתפקיד (הניסיון, ההשכלה והתכונות הנדרשים למילוי התפקיד) ולא בגורמים מסיחים אחרים.
- הכר את המועמד - עבור על קורות החיים וכן על טופס מועמדות מפורט, שהוא מילא לפני הראיון. עבור על פרטים שמעניינים אותך, התעכב על מעברי קריירה, על הניסיון ועל ההשכלה של המועמד. נסה להתרשם באופן כללי מקורות החיים. סקירת קורות חיים, טרם ראיון, תחסוך ממך שאלות מיותרות שהתשובה עליהם נמצאת בטופס המועמדות .
- הכנת שאלות לקראת הראיון- בעיקבות בדיקת קורות החיים, רשום לעצמך שאלות שתרצה לשאול בראיון. בנוסף, ניתן להיעזר בבנק שאלות שהכנו עבורך , מדובר בשאלות, שתמיד רצוי לשאול ושיכולות לעזור לך לא להיתקע בראיון.
- מנע הפרעות בעת הראיון - עליך לנסות ליצור אוירה נעימה, רגועה ומנותקת מלחצים והפרעות בעת הראיון. לכן, הימנע משיחות טלפון והפרעות אחרות בעת הראיון, כדי שתוכל להתרכז בראיון ולהיות עם המועמד.
- היה מודע להטיות בראיון- היה מודע להטיות בהם אתה עלול להיכשל בראיון ובחן דעות קדומות שיש לך. לא כל מי שמסתובב עם עגיל באוזן הוא מורד במוסכמות, לא כל ג'ינג'י הוא טמפרמנטי ולא כל חובש משקפיים - אינטליגנטי. הטיות מעין אלה מקטינות את טווח הבחירה שלנו, ואנו עלולים לפספס בשל כך מועמדים טובים.
הטיות שיכולות לפגום בראיון
1. רושם ראשוני - רושם ראשוני שהמועמד יוצר בתחילת הראיון אינו בהכרח הרושם שצריך לקבוע מבחינתך. יתכן שהמועמד לחוץ מהסיטואציה הזו (ומי לא) אולי הוא מסוג האנשים שלוקח להם זמן ל"הפשיר" במהלך הראיון. לכן, נסה לא לשפוט אותו מידית , תן לראיון להתגלגל ורק בסיכומו תגבש דעה על המועמד. אם יש לך דעה קדומה עליו, בגלל הופעתו החיצונית שאינה לרוחך, נסה להשתחרר מהרושם המיידי שהמועמד עושה, רד לעומקם של דברים והימנע מהרושם השטחי של הדקות הראשונות.
2. מעמד האידיאלי - כמו בחיים, גם במיון צריך שיהיו לנו שאיפות ראליות בנוגע למועמד הרצוי מבחינתנו. התעקשות על מועמד אידיאלי, כזה שציירנו לעצמנו בדמיון עלולה ולהשאיר אותנו בידיים ריקות ולהטות אותנו מבחירה של מועמד טוב ומתאים. גם בעניין זה מסתבר ש "האויב של הטוב הוא הטוב מאוד".
3. העדפת דומים - אנו מרגישים נוח יותר ואוהבים להיות בחברת אנשים שדומים לנו מבחינת אופי, השכלה, מבטא וחיתוך דיבור, הופעה חיצונית ורקע החברתי ונמנעים מקרבת זרים ושונים מאיתנו. זה אולי יותר נוח לנו, מבחינה אישית, אבל לא בטוח שזה מה שמתאים למשרה ולארגון. לפעמים דווקא השונה יכול לתרום להפריה הדדית ולתרומה יצירתית לארגון.
4. אפקט הילה - מועמד קודם יכול להשאיר רושם, שמשפיע על שיקול דעתנו כאשר אנו מראינים את המועמד הנוכחי. כל מועמד, שיופיע אחרי מועמד מרשים ואטרקטיבי עלול לעשות רושם חיוור ואנמי. בחן כל מועמד לגופו ונסה לנטרל את הרושם, שהותיר המועמד הקודם. בסופו של דבר אינך צריך את המועמד הטוב ביותר, אלא את המועמד שמתאים ביותר לתפקיד.
זכור: הראיון נערך במגרש הביתי שלך וההחלטה בידך אם להמשיך בתהליך ואם לא. לכן, יצירת אוירה נעימה תהפוך את הראיון לפתוח וזורם יותר, אתה צפוי לקבל יותר מידע וגם יש סיכוי המועמד הטוב, זה שבוחן את המשרה, יעדיף לעבוד דווקא בארגון שהתייחס אליו יפה.
|
תגובות
למאמר זה התקבלו 0 תגובות
למאמר זה התקבלה תגובה אחת
למאמר זה לא התקבלו תגובות