לקראת סיום הלימודים מתחיל בד"כ הסטודנט המצוי בתהליך אינטנסיבי של חיפוש עבודה. אבל רגע לפני שקופצים למים הקרים ועוברים פאזה מחיי סטודנט לעולם העבודה כדאי לשאול מספר שאלות חשובות לגבי המשך הקריירה שלנו.
באיזה עבודה נבחר?
איך תראה הקריירה שלנו בשנים הקרובות?
באיזה חברה נשתלב?
האם נעסוק במשהו שאנו אוהבים, או שמה נחפש עבודה בה נרוויח הרבה כסף?
אלו רק חלק מהשאלות שמטרידות אותנו טרם כניסה לעולם העבודה.
ההתלבטות היא טבעית ומובנת, להחלטה זו יש השפעה רבה על חיינו בשנים הקרובות ואף מעבר להן, מכאן הצורך לענות על שאלות אלה בתהליך חיפוש העבודה באופן שקול וענייני כדי לעשות את הבחירות הנכונות ולעלות על מסלול שמתאים למידותינו, כפי שכבר נאמר "סוף מעשה במחשבה תחילה."
זכור! קריירה אינה נוטה להתפתח מעצמה, "סתם במקרה", אלא, מדובר בבחירה מודעת ורצונית להקדיש את מיטב זמנך ומרצך לעיסוק מסוים ולהתמסר לו בשנים הקרובות.
כמובן , שלאילוצי הסביבה כמו, עד כמה המקצוע אותו אנו בוחרים נידרש בשוק העבודה, יש משקל בשיקולי הבחירה, מאידך, השקעת מאמץ והליכה נחושה לקראת יעדי קריירה, תגדיל בסופו של דבר את הסיכוי שנשתלב בתחום שיענה על ציפיותנו.
להלן מספר שאלות נפוצות בתחום העבודה ובצידן כמה המלצות לדרך:
למה אני הכי מתאים?
בדרך כלל, אנו יכולים להתאים ליותר מתחום תעסוקתי אחד, ולכן חשוב להיות פתוחים לאפשרויות שונות ולא להינעל על אפשרות תעסוקתית אחת. ברוב המקרים, אנו נוטים לעסוק בתחום אותו אנו אוהבים ושרמת הביצועים שלנו בו גבוהה.
יכולות שונות, כמו יכולת מתמטית , או כושר ביטוי גבוה מתפתחים מגיל צעיר מאוד ואף יש להן מקור גנטי, כך שלא נותר לנו, אלא לגלות את הצדדים החזקים שלנו וללכת עליהם. אם קיימת התלבטות לגבי הכיוון התעסוקתי המתאים ניתן להיעזר ביועץ תעסוקתי, שישמח לייעץ לכם.
אתם מוזמנים לנסות לבדוק את הכוון תעסוקתי שלכם באמצעות אשף הקריירה של ג'וב פורטל, שם תקבלו הכוון תעסוקתי ראשוני און-ליין באמצעות שאלון PAQ .
מה המקום של שאיפות ורצונות שלי מול מציאות העבודה בארץ?
שאיפה לעסוק בעבודה מסוימת, יכולה להיות מנוע רב עוצמה להתפתחות קריירה. שאיפות כמו להביא לידי ביטוי יכולת יצירתית שטמונה בנו, רצון לעזור לזולת, או להתפתח בעבודה מעצבים את הקריירה שלנו ונותנים דחיפה להגשים ערכים אלה, למרות שרמת הכישורים האישית יכולה להיות, שלא מהגבוהים ביותר ביותר.
אני יודע על אדם אשר סובל מגמגום, שחרף בעייתו, קיבל הזדמנות לעבוד במכירות והיום הוא איש מכירות מצליח. הצלחה בחיים בכלל, ובעבודה בפרט אינה תלויה בהכרח באינטלגנציה, אלא היא קשורה באופן הדוק לאינטלגנציה רגשית שמבטאת, בין היתר, יכולת בין אישית, דחיית סיפוקים, גישה אופטימית לחיים, נכונות לתרום, וכן יכולת להביט קדימה להציב יעדים ולחתור אליהם.
מה המשקל שיש לתת לתגמולים החומריים בשיקולי בחירת עבודה ומקצוע?
לתגמול יש משקל רב, ובמקרים מסוימים הוא אף יכול, בטווח הקצר, להוות פיצוי על חוסר עניין בעבודה. אבל, לאורך זמן, עלולות לצוץ בעיות בגלל חוסר עיניין בעבודה, אם נפנה לתחום שלא מתאים לנו רק בגלל התגמול החומרי. במשך הזמן אנו עלולים להרגיש משועממים ולא מסופקים. לעומת זאת, עבודה מעניינת, שאינה משתלמת מבחינה כלכלית יכולה גם לגרום למפח נפש לא קטן. ("עם סיפוק בעבודה לא ניתן לקנות במכולת")
ברור שהשילוב האידאלי הוא עבודה מעניינת ששכרה בצידה. ואם זה קורה לנו- מה טוב. אם לא, אז צריך לקחת בחשבון שיש מחיר לכל בחירה, מחיר שאיתו נצטרך לחיות ואותו ננסה לאזן במהלך השנים בדרכים שונות, כמו עיסוק בתחביב מעניין מחוץ לשעות העבודה (אם העבודה לא מעניינת) או עבודה במשרה נוספת (אם השכר נמוך).
לאיזה תחום עבודה יש יותר עתיד?
עולם העבודה מתפתח ועובר השתנות והתגוונות מתמדת. מקצועות נוצרים ונעלמים בקצב מהיר בשל השינויים הטכנולוגים המהירים והתחרות הגואה. עושה רושם שעולם המחשבים והאינטרנט תופס תאוצה וגם תחום הפיתוח באלקטרוניקה. אם יש לכם את הכשרונות המתאימים או. קי. -לכו על זה .
אם לא, יש לא מעט תחומים אחרים שניתן להתפתח בהם, מה גם, שיתכן שהתנאים ישתנו בעוד מספר שנים בתנועת מטוטלת ואולי דווקא יהיה ביקוש לבעלי כשרונות הומניים (אשרי המאמין). לכן, כדאי להיות קשובים לשאיפות שלנו ולשים לב למה אנו מתאימים, ולא לאלץ את עצמנו, יתר על המידה, לפנות לכיוונים האופנתיים. ידוע, שלפני מספר שנים היתה נהירה ללימודי משפטים, עד שבשלב מסוים הביקוש לתחום נרגע, מכיוון שלא מעט בוגרים התקשו למצוא עבודה עם תום הלימודים. מכל מקום, אם אין ממש ביקוש למה שאנו רוצים לעשות, אז תמיד ניתן לעסוק בתחום קרוב למה שאנו אוהבים ואז , מי יודע אולי פעם נעסוק בתחום האהוב עלינו.
איך אני אדע שבחרתי בעבודה הנכונה?
האמת היא, שלעולם לא ניתן לדעת, אם אכן עשינו את הבחירה הנכונה. התאמה תעסוקתית הינה צרוף של הרבה מאוד גורמים, אישיותיים, התנהגותיים ונסיבתיים, כך שמה שנכון לעכשו לא יהיה נכון לעוד מספר שנים, מה גם ששאיפות , טעמים ותחומי עניין עשויים להשתנות עם הזמן. מה שבטוח הוא, שכאשר דברים לא יסתדרו נדע שזה לא זה, ואז נצטרך למצוא פתרון תעסוקתי מתאים .
מה בנוגע לעבודה בהיי-טק?
אם התקבלתם מצוין, סביר להניח שתזכו במשרה מכניסה ומאתגרת. רק קחו בחשבון, שחברות היי-טק אינן מוציאות את כספן לחינם ותצטרכו להוכיח יכולות ולהשקיע מאמצים רבים כדי להישאר בתמונה ולהתקדם שם. מה גם, שבתקופות משבר כלכלי, כמו זו בה אנו חיים היום, אחד הענפים שנפגעו ביותר הינו ענף ההיי-טק, שבו פוטרו לא מעט עובדים.
מכל מקום, חשוב לזכור, שלא כל הנוצץ זהב הוא , לא כולנו בנויים לעבודה תובענית כמו בהייטק ויש עולם גדול , נפלא ומגוון מחוץ להיי-טק, בו ניתן להשתכר יפה וגם למצוא עיניין בעבודה.
בהצלחה!