מקורות מידע לבדיקת הצעת עבודה |
נקודות חשובות לבדיקת הצעת עבודה |
הערה:
לכן, כדאי מראש לדלות מידע רב, ככל שניתן, על המשרה והחברה בה הולכים לעבוד:
- כבר בשלב ראיון המיון חשוב לברר את הפרטים הקטנים ואת הצדדים הפחות נעימים
של המשרה. יש לבדוק מה בדיוק כוללת המשרה, מה הגדרת התפקיד,
מהם המטלות שיש לבצע במהלך יום העבודה. כל זאת כדי למנוע
הפתעות לא נעימות לאחר מיכן.
לפני החתימה על חוזה העבודה יש לחזור ולהבהיר נקודות אלה.
- אסוף מידע על הארגון מידידים, מהאינטרנט ומהעיתונות כדי לעמוד על טיב החברה.
למד על פעילותה, גודלה, המוצר שהיא מייצרת השירות שהיא נותנת,
או המוצר שהיא מפתחת. ככל שנאסוף יותר נתונים, ככל שנתעניין יותר,
נוכל לדעת עם איזה חברה יש לנו עסק ואם נכון לסגור איתם חוזה.
- התרשם באופן אישי מסביבת העבודה עוד לפני תחילת העבודה והחתימה על החוזה,
בקש לערוך היכרות עם החברים העתידיים לעבודה וכן עם ממונים בחברה,
כדי להתרשם מקרוב מהאווירה השוררת שם. כל אלה יתנו לך תמונה מדויקת
יותר לגבי טיב החברה, שתסייע לעמוד על ההתאמה ההדדית.
נקודות חשובות לבדיקת הצעת עבודה
שכר ונלווים
- עד כמה חבילת השכר לשביעות רצוננו -כולל התנאים הסוציאליים וכל הנלווים. למינהם יש לבדוק איזה תנאים מאלה, שמופיעים ברשימה הבאה רלוונטיים עבורך ומוצעים לך כתמורה למשרה החדשה:
- רכב - סוג ונפח מנוע/ אחזקת רכב/ החזר עבור הוצאות נסיעה
- קרן השתלמות - בדוק את החלק היחסי שכל אחד מהצדדים מפריש.
- ביטוח פנסיוני או ביטוח מנהלים או שילוב של שניהם.
- תשלום עבור שעות נוספות אם יש ומה גובהו.
- חלוקת רווחים - כמה פעמים בשנה ומה סדר הגודל של גובה
הבונוס השנתי .בדרך כלל מוגדר יחסית לשכר החודשי.
- מספר ימי חופשה בשנה.
- מספר ימי מחלה בשנה בתשלום.
- פלא-פון
- ארוחות
- שעות נוספות גלובליות - בדרך כלל הטבה לדרגי ניהול.
- תשלום אש"ל לשהיה מטעם העבודה בחו"ל.
- עיתון עיסקי לבית העובד.
- גילום מס לרכב חברה
הטבות המסומנות בקו ניתנות לדרג ניהולי, או/ו למהנדסים ומתכנתים
כמובן שיכולות להיות הטבות נוספות מעבר לאלה שצוינו כאן, וכדאי להתעניין מול איש משאבי אנוש בחברה או המנהל הישיר לגבי הטבות שמקובלות בחברה ולא צוינו כאן.
אתגר ועניין בעבודה
באיזה מידה המשרה מעניינת אותנו ומהווה עבורנו אתגר, שאיתו נרצה. להתמודד באיזה מידה משתפים את העובד בהחלטות, עד כמה המשרה מגוונת, מה מידת העצמאות ושיקול הדעת שניתנת לנו בעבודה, ובאיזה מידה אנו אחראים על התכנון והבקרה של .משימות העבודה מעבר לנושאים השוטפים
רמת התפקיד
האם רמת הניהול אליה נכנסנו הולמת את ציפיותנו ושאיפותנו. מהו מיקומנו יחסית לשאר האנשים במחלקה בה אנו עובדים. בקש מידע לגבי היררכית הניהול בחברה. יש חברות בהן העובדים, גם אלה שאינם מנהלים בפועל מדורגים לפי דרג ניהולי, כשלכל רמת דרוג מוצמדות הטבות מסוימות. כגון: בדיקות רפואיות, תגמולים כספיים, תוספת לבונוסים השנתיים ועוד. לא תמיד החברה נוטה לנדב מידע זה כבר בהתחלה. נסה לבדוק אם קיים דרוג כזה בחברה, ובדוק היכן אתה, אם בכלל, מדורג שם.
אפשרויות קידום
עד כמה אופק הקידום בחברה הוא צר או רחב. אם מדובר בחברה גדולה ועתירה בכוח אדם, לכאורה, אופק הקידום שם הוא רחב יותר, אולם אם זה ארגון יציב שלא נתון לשינויים, אזי אין סיכוי שהוותיקים ייפרדו מכיסאם בקרוב, כך שלא בטוח שתזכה לקידום מהיר. לעומת זאת, אם מדובר בארגון קטן, לכאורה, אופק הקידום צר . אבל, אם זו חברה קטנה ומבטיחה, שתגדל עם הזמן בזכות מוצר מבטיח, הון רב ואיכות אנושית גבוהה, אזי גם סיכויך להתקדם יהיו בהתאם.
קבוצת העבודה
איזה רושם עושה קבוצת העבודה, עד כמה העובדים נראים לך חברותיים, עד כמה הסביבה תומכת וחמה, או שמה קרה ולא מפרגנת. האם התרשמת שאתה והאנשים שפגשת בתהליך המיון "בראש אחד" ושתהיה לכם שפה משותפת, או שמה אתה חש כלפיהם זרות וניכור.
המנהל הישיר
מיהו, האם יש לך כימיה איתו, האם במהלך הראיון הרגשת שיש לך שפה משותפת איתו. האם ניהנת או ניכוות מלעבוד עם אנשים מסוגו בעבר. עד כמה הוא ניראה בוס מבין ומתחשב או אגרסיבי ואימפולסיבי.
יציבות וגודל החברה
האם החברה צמחה זה עתה ומתבססת על טכנולוגיה לא מוכרת שסיכויה להיטמע בשוק אינם גדולים, או שמדובר בחברה גדולה, בעלת טכנולוגיה מובילה, מבוססת היטב, בעלת מוניטין ויציבה. לא תמיד חברה גדולה ויציבה עדיפה על חברה קטנה בתחילת הדרך. יש לקחת בחשבון שחברות גדולות נוטות להיות כבדות ובירוקרטיות יותר, ומשהו באינטימיות ובלכידות שיש בחברה קטנה הולך לאיבוד. עם זאת, יש לקחת בחשבון, שלא כל החברות הגדולות הן בירוקרטיות וכבדות ועדיין יש לא מעט חברות גדולות שמעניקות אקלים ארגוני פתוח, מתגמל וחם ,לכן בדיקה מוקדמת לגופה של כל חברה בהחלט מומלצת. יש שנהנים מהאווירה החלוצית ששוררת בחברות סטרט-אפ קטנות ומהאתגר שכרוך בבנית מערכת מהיסוד, למרות הסיכון שכרוך בחוסר היציבות, שחברות כאלה סובלות ממנו בדרך כלל.
תנאים פיזיים
עד כמה המשרד מרווח, חזות בניין החברה, סוג ריהוט - אין לזלזל בצד החיצוני של הארגון שמשקף במידה מסוימת את מצב החברה. סביר להניח, שחברה שממוקמת במבנה חדיש ונוח ומאובזרת במיטב הציוד והריהוט, היא גם בעלת משאבים וחוסן כלכלי וטכנולוגי, מה שעושה אותה אטרקטיבית. זה לא חייב להיות השיקול המכריע, מה גם שחזינו בכמה חברות ששכנו במבנים מפוארים וקרסו כלעומת שקמו.
רווחיות החברה
במידה והחברה נסחרת בבורסה ניתן לקבל מידע על מידת רווחיותה וחוסנה הכלכלי של החברה. חברות בעלות איתנות כלכלית פועלות מתוך שיקולים לטווח ארוך ופחות נתונות לזעזועים ושינוים שפוגעים ברמת רווחיותם. ( גם במקרה הזה, כמו שנאמר "לא לעולם חוסן". ידועות חברות איתנות שרמת הרווחיות שלהן ירדה באופן דרסטי. בכל מקרה, חברות גדולות ואיתנות עמידות יותר בפני זעזועים כלכליים מהסוג שחווינו לאחרונה.) רווחיות כלכלית מתבטאת בבונוסים והטבות כיד הדמיון הטובה על החברה: אופציות, חלוקת מענקים שנתיים, או דו שנתיים ותוספות למינהם שחברה כזו יכולה להרשות לעצמה.
קרבה גיאוגרפית למקום העבודה
היום, כש 180,000 מכוניות חדשות גודשות מידי שנה בשנה את כבישי הארץ העמוסים לעייפה, חשוב לקחת גם את השיקול הגיאוגרפי בחשבון. אם אתה גר בגדרה ומוצעת לך עבודה בהרצליה חשוב פעמיים, אם לא כדאי לך לאתר משרה ברחובות, אחרת תצטרך לבלות חלק ניכר מהיום בפקקים מעצבנים ואין סופיים, תבזבז זמן יקר ולא פחות חשוב, מדובר בחוויה מעצבנת, שכדאי להימנע
ממנה-אם אפשר.
פעילויות רווחה
נופשים, חדר כושר, אירועים - כל אלה תורמים צבע , גיוון, כיף והנאה ממקום העבודה ומחוצה לו. חברה שמארגנת פעילות חברתית ורווחה היא גם חברה שנעים לעבוד. חברות מודעות לכך והן משקיעות בנושא לא מעט, החל ממסג’ים וטיפולים פסיכולוגיים וכלה בשמרטפים לילדי העובדים ועריכת סידורים שונים לעובדים בשעות העבודה.
אפשרויות לימודים והדרכה
האם החברה תוכל לספק אפשרויות וכלים ללמוד, להתפתח, להתקדם ולהתעדכן בידע ומיומניות עבודה. מדובר באינטרס אישי חשוב, שמסייע לנו להישאר בתמונה ולהתקדם עם הזמן מבחינה מקצועית וניהולית. ארגון שמשקיע בהדרכה הוא בדרך כלל ארגון שחושב קדימה, ארגון בעל חזון ששווה לעבוד בו.
שעות עבודה
אלה שבעיה זו מטרידה אותם, כמו, אימהות ואבות צעירים, שרוצים להשקיע גם במשפחה צריכים לגלות התעניינות מוקדמת לגבי שעות העבודה המקובלות. לג’וב פורטל נודע על מתכנת בחברת היי-טק, שהוא במקרה גם אב לילד קטן, איתו רצה להתראות בשעות סבירות. המתכנת החליט לפרוש, תקופה קצרה לאחר קליטתו בחברה, מכיוון שגילה שמדובר בחברה, שלא רואה בעין יפה את מי שמסיים את יום עבודתו לפני תשע בערב. לכן, כדי למנוע כל מיני הפתעות לא נעימות מסוג זה, יש לבדוק נקודה זו מראש עם הנוגעים בדבר.